Showdagen bij S. Tjalma BV in Oldekerk

Op 8, 9 en 10 november opent landbouwmechanisatiebedrijf S. Tjalma BV in Oldekerk haar deuren voor het publiek. Wij namen vandaag een kijkje.

Tjalma machinebouw

Het merk Tjalma is een bekende naam in de mesttechniek. Zo ontwikkelen, ontwerpen en bouwen ze bij Tjalma onder andere sleepslangbemesters, sleepslangpompen en tankbemesters. Hierin wordt veel ingespeeld op de wensen van klanten die grotendeels bestaan uit loonwerkers en veehouders. Bemesters maakt Tjalma in alle soorten en maten voor zowel op grasland als op bouwland, de grootste bemester is een sleepslangbemester van 16 meter. Eén van de primeurs is een 6,8 meter tankbemester waar de kouterdruk met gasveren wordt geregeld.

Naast de machines en toebehoren voor de mesttechniek worden er in de werkplaats ook andere machines ontwikkeld. Sinds dit jaar worden er ook Tjalma balenwagens gebouwd. Deze wagens zijn rondom uitgevoerd met rekken zodat er geen spanbanden meer aan te pas hoeven komen. Deze wagens kunnen in diverse formaten worden gemaakt. Om de balen te laden worden er ook achterladers gemaakt, waarvan er een splinternieuwe op de show te zien is. Naar wens van klanten worden er nog veel meer machines gebouwd of aangepast.

Mechanisatie en dealerschappen

Sinds kort is Tjalma ook dealer van het merk Massey Ferguson. Hiermee bied het een compleet programma aan tractoren, hooibouw- en oogstmachines aan. Daarnaast worden er tal van andere merken voor zowel de veehouderij als akkerbouw aangeboden. Denk hierbij onder andere aan Göweill, waar het importeur van is. Voor grondbewerking en zaaimachines heeft Tjalma het dealerschap van Väderstad en Sulky. Verder verkoopt en repareert Tjalma nog tal van andere producten en merken.