Struikelblokken in de innovatieve landbouw

IMG_8271Politici Jan Huitema (Europees Parlement) en Helma Lodders ( Lid Tweede Kamer) waren vanmorgen te gast bij loonbedrijf Thijssen in Nieuwehorne. Loonbedrijf Thijssen organiseerde hier samen met loonbedrijf Stuut en samenwerkende collega bedrijven een innovatie ochtend op het gebied van precisielandbouw. Behalve de mogelijkheden werden met name de struikelblokken behandeld die de innovatieve (loon)bedrijven tegenkomen in de precisielandbouw. Wij waren hierbij aanwezig en maakten een fotoreportage van deze zeer nuttige en geslaagde ochtend.

IMG_8261

Na de opening van Christel Thijssen (Loonbedrijf Thijssen) en door Cumela Nederland, stelden de samenwerkende en innovatieve bedrijven zich voor.

IMG_8259 IMG_8262De struikelblokken in de innovatieve landbouw werden benoemd door de deelnemende bedrijven en werd voorgelegd aan VVD’ers Jan Huitema en Helma Lodders. Het ging met name over knelpunten in de wet- en regelgeving waardoor de bedrijven bijvoorbeeld niet in aanmerking komen voor bepaalde subsidies.  IMG_8267Onder grote belangstelling van de genodigden werd er door elk bedrijf uitleg gegeven over hun (innovatieve) machines en werkzaamheden. IMG_8269
Loonbedrijf Thijssen, gespecialiseerd in precisielandbouw, voert doormiddel van de eBee AG landbouwdrone bodemscans uit om data te verzamelen van percelen en gewassen. Het EBee_Ag team bestaat uit: Loonbedrijf Thijssen, Akkeranalyse en Aurea Imaging.
IMG_8270Ook worden de bodemscans uitgevoerd doormiddel van de Veris bodemscanner van Agrometius. IMG_8271 IMG_8274De data van de eBee AG en/of van de Veris wordt door Agrifirm Plant verwerkt tot taakkaarten en geven hierbij een bemestingsadvies. 
IMG_8276 
IMG_8277Anne Dijk van loonbedrijf Us Bilang verteld over hun Tebbe strooier. Hiermee wordt kalk en compost plaatsspecifiek gestrooid op basis van taakkaarten.

IMG_8308

IMG_8279Us Bilang zet de strooier voornamelijk in voor lelietelers uit de regio die de bemesting optimaal moeten benutten, maar ook voor veehouders zijn hier mogelijkheden. Gebruik van taakkaarten en nieuwe plaatsspecifieke bemestingstechnieken zouden boeren en tuinders meer ruimte moeten geven bij bemestingsnormen.

IMG_8281Bert Roosjen van Weco De Hondsrug uit Borger verteld over hun plaatsspecifieke kalkstrooier. De kalk kan op basis van taakkaarten plaatsspecifiek worden gestrooid.

IMG_8303

IMG_8284Marcel Betten van loon- en aannemersbedrijf De Samenwerking BV over hun Vicon kunstmeststrooier, die veelal voor veehouders wordt ingezet. Een belangrijke functie van de strooier is de variabele dosering op basis taakkaarten.

IMG_8312IMG_8292Ook een onderdeel van precisielandbouw bij De Samenwerking BV is drijfmest in de rij en mais zaaien in één werkgang met de Vervaet Hydro Trike.

IMG_8286Ook Dairy Campus ziet grote kansen voor de melkveehouderij op het gebied van precisielandbouw. Dairy Campus is hèt nationale en internationale centrum voor onderzoek, innovatie, educatie en training op het gebied van de melkveehouderij.

IMG_8287Ook Groenoord was aanwezig, namelijk met de gloednieuwe John Deere 8400i hakselaar. Groenoord presenteerde in samenwerking met loonbedrijf Stuut de NIR Sensor die op deze hakselaar zit. Hiermee wordt onder andere de opbrengst van het gewas gemeten.  IMG_8288IMG_8291 IMG_8289Behalve opbrengstmeting op de hakselaar werd er ook uitleg gegevens over de NIR sensor voor de mesttechniek. Deze sensor meet tijdens het bemesten oa. de gehaltes in de mest en kan zich automatisch aanpassen.IMG_8290

IMG_8295Wanneer de presentaties voorbij zijn, is er tijd om te discussieren.
IMG_8297 IMG_8298 IMG_8300 IMG_8302


IMG_8304
IMG_8307
IMG_8309

IMG_8313
IMG_8314 IMG_8315 IMG_8316 IMG_8317 IMG_8318 IMG_8320 IMG_8323 IMG_8325Alle deelnemende, samenwerkende en innovatieve bedrijven:

 • Loonbedrijf Thijssen
 • Loonbedrijf Stuut
 • Loonbedrijf Us Bilang
 • Weco De Hondsrug
 • De Samenwerking BV
 • Akkerbouwer Pieter vd Burg
 • Het eBee AG Team
 • Groenoord BV
 • Agrifac
 • Agrometius
 • Agrifirm Plant
 • Dairy Campus

Duidelijk is dat precisielandbouw geen toekomst meer is, maar dat er volop gebruik van wordt gemaakt en er al veel kennis over is. Deze kennis en ervaringen worden door deze bedrijven gedeeld. Maar om innovatief te zijn, moet je voorop lopen, ontwikkelen en investeren. De struikelblokken hiervoor hebben veelal te maken met de wetten, regels en subsidies. Mede hierom werd deze ochtend georganiseerd en werden de politici uitgenodigd. Al met al een zeer nuttige, interessante en geslaagde ochtend.

Met speciale dank aan de initiatiefnemers loonbedrijf Thijssen en Stuut voor het organiseren van deze ochtend!

 

Precisielandbouw loont.