Hoe worden producten als aardappelen, granen, suikerbieten, wortels en uien geteeld en verwerkt? Deze vraag werd beantwoord tijdens de Week van de Akkerbouw welke vorige week werd gehouden. Tijdens de Week van de Akkerbouw werden diverse evenementen georganiseerd. Waaronder de open dag van afgelopen zaterdag, zo’n 100 bedrijven in de akkerbouw openden hun deuren voor het publiek. Ook wij bezochten een aantal akkerbouwbedrijven in Drenthe, waar we ondanks het slechte weer toch nog wat foto’s maken.
J.R. De Jong in Odoorn
In dit eerste deel nemen we een kijkje op het bedrijf van akkerbouwer J.R. De Jong in Odoorn. De Jong verbouwd onder andere suikerbieten, aardappels en gerst. Deze gerst wordt door De Jong geleverd aan bierbrouwer Heineken. Uiteraard mocht dan een stand van Heineken niet ontbreken op de open dag, zo kon men tijdens de open dag de nieuwe Pilsener H41 proeven. Wat bij velen goed in de smaak viel…
Moderne techniek
Voor het telen van de gewassen worden de nieuwste technieken toegepast door de akkerbouwer. Zo wordt er tijdens het zaaien en bemesten volop gebruik gemaakt van het Autofarm GPS systeem van AG Leader. Een dag voor de open dag werd tevens de nieuwe Grimme SE 75-55 afgeleverd door Otto Barkhuis. Het machinepark van de akkerbouwer bestaat verder onder andere uit Massey Ferguson trekkers, een CHD spuitmachine en een New Holland TX66 combine.
Energieopslag op het bedrijf
De Jong heeft meer dan 1000 zonnepanelen op het dak liggen. De opbrengst van de zonnepanelen is niet alleen bedoeld voor eigen gebruik. Op het bedrijf staat namelijk een grote accu, zo groot als een zeecontainer, waar de opbrengst in wordt opgeslagen. Het doel hiervan is dat het opgewekte stroom wordt verkocht wanneer de prijs hoog is. Dit project wordt gedaan in samenwerking met Jules Energy.
Standhouders
Op de open dag stonden, naast Heineken, een aantal standhouders. Waaronder Agrifirm Plant, Avebe en Stichting Veldleeuwerik. De laatst genoemde stichting stimuleert verdere verduurzaming van de landbouw. Akkerbouwbedrijf De Jong is tijdens de open dag de eerste Broedplaats van Stichting Veldleeuwerik geworden.