Week van de Akkerbouw – Akkerbouwbedrijf J.R. De Jong in Odoorn

12Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong

Hoe worden producten als aardappelen, granen, suikerbieten, wortels en uien geteeld en verwerkt? Deze vraag werd beantwoord tijdens de Week van de Akkerbouw welke vorige week werd gehouden. Tijdens de Week van de Akkerbouw werden diverse evenementen georganiseerd. Waaronder de open dag van afgelopen zaterdag, zo’n 100 bedrijven in de akkerbouw openden hun deuren voor het publiek. Ook wij bezochten een aantal akkerbouwbedrijven in Drenthe, waar we ondanks het slechte weer toch nog wat foto’s maken.

J.R. De Jong in Odoorn

In dit eerste deel nemen we een kijkje op het bedrijf van akkerbouwer J.R. De Jong in Odoorn. De Jong verbouwd onder andere suikerbieten, aardappels en gerst. Deze gerst wordt door De Jong geleverd aan bierbrouwer Heineken. Uiteraard mocht dan een stand van Heineken niet ontbreken op de open dag, zo kon men tijdens de open dag de nieuwe Pilsener H41 proeven. Wat bij velen goed in de smaak viel…

Moderne techniek

Voor het telen van de gewassen worden de nieuwste technieken toegepast door de akkerbouwer. Zo wordt er tijdens het zaaien en bemesten volop gebruik gemaakt van het Autofarm GPS systeem van AG Leader. Een dag voor de open dag werd tevens de nieuwe Grimme SE 75-55 afgeleverd door Otto Barkhuis. Het machinepark van de akkerbouwer bestaat verder onder andere uit Massey Ferguson trekkers, een CHD spuitmachine en een New Holland TX66 combine.

Energieopslag op het bedrijf

De Jong heeft meer dan 1000 zonnepanelen op het dak liggen. De opbrengst van de zonnepanelen is niet alleen bedoeld voor eigen gebruik. Op het bedrijf staat namelijk een grote accu, zo groot als een zeecontainer, waar de opbrengst in wordt opgeslagen. Het doel hiervan is dat het opgewekte stroom wordt verkocht wanneer de prijs hoog is. Dit project wordt gedaan in samenwerking met Jules Energy.

Standhouders

Op de open dag stonden, naast Heineken, een aantal standhouders. Waaronder Agrifirm Plant, Avebe en Stichting Veldleeuwerik. De laatst genoemde stichting stimuleert verdere verduurzaming van de landbouw. Akkerbouwbedrijf De Jong is tijdens de open dag de eerste Broedplaats van Stichting Veldleeuwerik geworden.

1Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong26Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 2Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 3Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 4Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 5Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 6Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 7Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 8Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 9Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong  11Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 12Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 13Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 14Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 15Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 16Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 17Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 18Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 19Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 20Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 21Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 22Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 23Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 24Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 25Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong  27Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong 28Week van de Akkerbouw bij J.R. De Jong